Aile, sevgi bağlarıyla oluşan ve birlik beraberliği simgeleyen bir kurumdur. Hiçbir insan boşanacağını hayal ederek bir evlilik gerçekleştirmez. Fakat bazı durumlarda çiftler evliliklerini daha fazla yürütemeyeceklerini düşünür ve boşanmaya karar verirler. Bununla birlikte sahip olunan çocukların durumu ile ilgili anne ve babalarda bir endişe durumu gerçekleşebilir ve de bu endişe beraberinde birçok soru işaretini getirir. Bu sorulardan ilki ‘Mutsuz bir evliliği çocuklar için sürdürmek mi, yoksa boşanmak mı?’ olabilir. Bazı aileler sadece çocuklarının üzülmemesi için evliliklerini sürdürmeyi tercih ederler. Fakat kötü giden her evlilikte olduğu gibi bu evlerde de huzursuz bir ortam mevcuttur. Çocukların yanında tartışma olmasa dahi anne ve babanın mutsuz olma duygusu çocuklara yansır ve bu durumun onları da mutsuz etme olasılığı yüksektir. Çocukları mutlu etmek adına çıkılan bu yolda sonuç yine yüksek ihtimalle hüsran olacaktır.

Anne ve babalar öncelikle birlikte olmak istemediklerine dair netliğe sahip olmalıdır. Emin olmadan çocuklara herhangi bir açıklamada bulunmamak önemli bir noktadır. Bu kararlarından eminler ise çift arasında çocukların durumu konuşulmalı, sonrasında konu hakkında çocuklar yaşına uygun yollarla bilgilendirilmeli ve endişeleri giderilmelidir.

Farklı yaş gruplarındaki çocukların tepkileri ve hisleri de farklılık gösterebilir. Konuyla ilgili 8 yaşına kadar olan çocuklar üzüntü hissederken, 8 yaş sonrası daha çok kızgınlığın baskın olduğu görülebilir. Fakat durumun belirsizliğinden kaynaklanan endişe her yaş grubunda mevcuttur. Çocuklar genellikle durumdan ötürü kendilerini suçlama eğilimi gösterebilirler, bu nedenle sorumluluğun onda olmadığı hissettirilmelidir.

Çocukların nerede kalacakları, anne ve babalarını ne sıklıkta görebilecekleri ve hayatlarında nelerin değişeceğine dair aydınlatılması gereklidir. Birden fazla çocuk olan aileler için kardeşlerin bir arada kalması ve birbirlerine destek olması önerilebilir. Bunun dışında eğer ev içerisinde evcil bir hayvan varsa onunla bağ kuran çocuğun bununla ilgili de kaygıları olabilir. Bu konuda da aydınlatılmaya ihtiyacı olacaktır. Çocuğa bu bilgilerin verilmesi onu rahatlatacak ve endişelerinin giderilmesine yardımcı olacaktır.

Dip not: Konuyla ilgili örnek olması açısından meydana gelebilecek diyaloglar yazı sonuna eklenmiş olup kendi yaşam stilinize göre uyarlayabilirsiniz.

Çocuklara Boşanmanın Açıklanması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuklar söz konusu olduğunda boşanmanın nasıl açıklanacağı kadar boşanma sonrasındaki davranışlar da önemli bir yer tutmaktadır. Boşanma sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar:

  • Boşanmanın doğal getirisi olarak anne ve baba arasında var olan gerginlik çocuklara yansıtılmamalıdır. Bu nedenle çocuğun yanında anne ya da baba karşı tarafı kötüleyecek herhangi bir imada bulunmamalı, çocuğun kafasındaki anne/baba imajı zedelenmemelidir.
  • Boşanma sonrası çocuk, eski eşe ceza olarak kullanılmamalı ve ona destek vermeye devam edilmelidir.
  • Çocuk anneden babaya ya da babadan anneye bilgi taşımak için doğmuş bir iletişim aracı değildir. Bu nedenle iletişim sağlanması gerektiğinde bu çocukların dışında gerçekleştirilmelidir.
  • Ebeveynler boşanmış olsa da çocuklar ile ilgili konularda ortak bir karar almalı ve uygulanışta kararlı olmalıdır.
  • Boşanma öncesinde ayarlanan programa uymak ve netliği devam ettirmek önemlidir. Bu şekilde çocuklar duruma daha kolay adapte olacaktır.
  • Anne/babasını özleyen çocuk onlarla herhangi bir aktivite yapmaktan keyif alır. Bu nedenle boşanma sonrası çocukların gönlünü almak için fazla hediye ve ödül kullanımı yapılmamalıdır.
  • Eğer durumla ilgili eşlerden biri kendisini kötü hissediyorsa duygularını saklamamalı, abartı kullanmadan ifade etmelidir. Sürece alışmaya çalışırken bu duyguların doğal olduğu da belirtilmelidir.
  • Boşanma sonrası eğer anne/babanın hayatına biri girerse ve bunun ciddi olduğundan eminse ancak o zaman bu kişi çocuğa tanıtılmalı, çocuğa sürekli bir kayıp yaşatılmamalıdır.
  • Boşanma sonrası hayata dahil olan kişinin tanımlaması anne/baba tarafından yeni cici baba vb. şeklinde tanımlanmamalı, saygı çerçevesi içerisinde çocuk nasıl rahat edecek ise o şekilde hitap etmelidir.

Çocuklar Boşanmaya Nasıl Uyum Sağlayabilir?

Tüm bu koşullara uyarak boşanma gerçekleştirilir ise tartışma ve kavganın içerisinde büyümek yerine yeni duruma adapte olmak çocuk için daha sağlıklı bir durum oluşturacaktır.

  • Anne ve baba boşanacaklarını söyledikten sonra çocuğun aklında oluşabilecek soru işaretleri ve gerçekleşebilecek diyaloglar:
  • Baba/Anne boşanmak ne demek?

İlişkilerinde mutlu olamayan ve anlaşamayan evli çiftin ayrılması ve artık ayrı evlerde yaşaması demektir.

  • Benim yüzümden mi mutsuz olup ayrılıyorsunuz?

Hayır. Sen hep bize mutluluk veriyorsun, bu sadece anne baba arasındaki bir durum.

  • Şimdi ben ne olacağım, nerde kalacağım?

Hafta içi annenle, hafta sonu da benimle olacaksın. (Durumu kendi koşullarınıza göre net ve anlaşılır bir ifadeyle açıklayın.)

  • Bu seni ya da annemi daha az göreceğim demek oluyor. Beni daha az görünce sevginiz de azalacak mı?

Hayır biz seni hep çok seveceğiz, hem biraz birbirimizi özleyeceğimiz için bol bol eğlenceli etkinlik yapıp daha çok eğleneceğiz.

  • Peki istediğim zaman seni görebilecek miyim?

Evet her istediğinde beni arayabilirsin, görüntülü konuşabiliriz. Eğer annen de (veya baban) müsaitse seni gelip alabilirim.

  • Anladım ama sende kalınca nerde uyuyacağım?

Her iki evde de bir odan ve yatağın olacak. (Kendi koşullarınıza göre net bir şekilde açıklayın.)

  • Ama ben Bobo (uyku arkadaşı) olmadan nasıl uyuyacağım?

İstersen buraya da senin için yeni bir uyku arkadaşı alabiliriz ya da Bobo’yu her geldiğinde getirebilirsin. Sen hangisini tercih edersen.

  • Bir daha ikinizi hiç yan yana göremeyecek miyim?

Senin özel günlerinde her anne babanın yaptığı gibi ikimiz de yanında olacağız.

Summary
Article Name
BOŞANMA VE ÇOCUK
Description
Boşanmnın çocuklara olan etkileri? Çocuklara Boşanmanın Açıklanması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler. Çocuklar Boşanmaya Nasıl Uyum Sağlayabilir?
Author
Publisher Name
ChateauEğitim
Publisher Logo
tr_TRTurkish